Uitdagingen van de Pleegzorg: De juiste ondersteuning start met luisteren naar je doelgroep

Ieder kind heeft het recht om in een gezin op te groeien. Als een kind helaas niet in het eigen gezin kan opgroeien, levert Vigere Jeugdzorg maatwerk door te zoeken naar een gezin dat zo goed mogelijk bij het kind past. Wanneer er eenmaal een plek in een gezin is gevonden, krijgt het gezin ondersteuning op maat van deskundige hulpverleners. Pleegzorg is één van de diensten die Vigere biedt. Om zowel pleegjongeren als pleegouders zo goed mogelijk te ondersteunen, is het voor Vigere belangrijk om te weten wat er speelt onder hen. Natuurlijk spreken de pleegzorgbegeleiders af en toe 1-op-1 met pleegouders en -jongeren, maar Vigere wil continu in staat zijn om snel feedback, behoeftes, wensen en uitdagingen onder de doelgroepen op te halen. Daarbij kwam Abbi om de hoek kijken. Door middel van de chatvragenlijsten van Abbi, kon Vigere in een korte tijd op een prettige, laagdrempelige manier het gesprek aangaan met een groot deel van de pleegouders en pleegjongeren.

Werken in co-creatie
Wie weet er beter wat er speelt onder pleegouders en pleegjongeren dan zijzelf? Hun input voor de chatvragenlijsten was dan ook erg waardevol. Met zowel de pleegouderraad als de pleegjongerenraad werd een sessie ingepland om de opzet van de onderzoeken te bespreken en belangrijke onderwerpen te bepalen. Zo gaf de pleegouderraad aan dat het thema veiligheid ontzettend belangrijk is voor hen en dat ze dat graag terug wilde zien in de vragen. Daarnaast had Vigere zelf ook een aantal onderwerpen op het wensenlijstje staan. Abbi voegde al deze input samen tot een korte chatvragenlijst.  

Activatie op maat
Hoe bereik je een doelgroep het beste? Ook dit is besproken tijdens de sessie met de pleegjongerenraad. Zij waren ontzettend duidelijk: mail is zeker niet het kanaal om jongeren te bereiken, WhatsApp wél. En dat klopte. Veruit de meeste reacties van de jongeren kwamen binnen nadat ze een WhatsApp berichtje van hun pleegzorgbegeleider hadden ontvangen. Bij pleegouders werd juist gekozen voor benadering via de mail, aangezien dit voor hen een vertrouwd kanaal was.  

Barry op den Kamp, Vigere: “Onze grootste uitdaging was het vinden van de meest passende benadering van een veelzijdige doelgroep qua leeftijd en achtergrond. Door samen met Abbi (projectleider Zita) het gesprek met hen aan te gaan en tot antwoorden te komen, hebben we gedegen inzicht kunnen krijgen in waar wij onze zorg en dienstverlening kunnen verbeteren. Een circulaire verbetercyclus zal ons als organisatie scherp houden op onze doorontwikkeling, waarbij we kunnen rekenen op de professionele ondersteuning van Abbi.”    

De resultaten zijn binnen, en nu?
Vigere heeft een aantal duidelijke actiepunten uit het onderzoek gehaald, waar ze de komende tijd mee aan de slag gaan. Zo gaan ze meer aandacht besteden aan het onderwerp ‘onveilige situaties’ tijdens de trainingen voorafgaand aan en tijdens het pleegouderschap. De belangrijkste resultaten én de actiepunten worden ook teruggekoppeld aan zowel de pleegouders als de pleegjongeren. Want tweerichtingscommunicatie is essentieel. 

Deze peilingen hebben Vigere een enorme berg aan inzichten gegeven, maar hier willen ze het niet bij laten. Om continu in contact te blijven met alle doelgroepen, hebben ze de ambitie iedere doelgroep minimaal één keer per jaar te bevragen. 

Ga ook op grote schaal het gesprek aan met jouw doelgroep, via het juiste kanaal!
Wil jij ook een beter beeld van jouw doelgroep door hen met de juiste methode via het juiste kanaal te bereiken? Abbi helpt je hier graag mee. Neem contact op met Ine of Marco, zij maken graag kennis met je.

Related cases

Abbi zorgt voor de beste digitale interacties met jouw klant

Wil je weten hoe Abbi er voor jou kan zijn? Neem dan snel contact met ons op!

Hey, ik ben Abbi, kan ik je ergens mee helpen?