Nederlandse ouderen zijn gelukkig!

Hoe Abbi's geluksbarometer zorgt voor landelijke media aandacht

“Geluk is niet kant en klaar aanwezig. Het ontstaat vanuit je eigen acties.” – Dalai Lama XIV

Header image

Wat maakt jou gelukkig? Voor de één is het een fijn gesprek met een vriend of geliefde, voor de ander juist de rust van thuis, een sportieve prestatie of de vreugde van een dagelijkse routine of hobby. Hoe je het geluk ook invult, het is altijd uniek. Maar kun je zoiets persoonlijks en unieks meten? Bij Abbi Insights geloven we dat dat kan. Want een hoewel een deel van ons geluk genetisch bepaald is, hebben we op veel factoren die ons geluk bepalen wél invloed. Daarom lanceerden wij als vaste onderzoekpartner van ANBO-PCOB een bijzondere monitor: een barometer die laat zien hoe gelukkig ouderen in Nederland zijn en wat hen écht gelukkig maakt.

Hoe gingen we aan de slag?
We wilden meer dan een standaard vragenlijstje maken. Geluk is tenslotte niet zomaar in een paar vragen te vatten. Samen met ANBO-PCOB kozen we voor een twee-stappen aanpak.

Vooronderzoek: Wat bepaalt het geluk van ouderen?
We begonnen met de vraag: “Welke factoren spelen een rol bij het geluk van ouderen?

Door bestaande geluksonderzoeken te bestuderen, stelden we een stevige lijst op van factoren die volgens de ‘wetenschap’ belangrijk zijn. Vervolgens verfijnden we deze lijst samen met ANBO-PCOB. Dit resulteerde in een vragenlijst met 32 concrete aspecten die ‘mogelijk’ bijdragen aan het geluk van ouderen. 

We legden deze vragen voor aan het Nationale Seniorenpanel, het grootste ouderenpanel van Nederland, dat Abbi in opdracht van ANBO-PCOB beheert. De antwoorden van ouderen werden met behulp van factor- en regressieanalyses geordend en geclusterd in 8 thema’s die het geluk van ouderen mede bepalen.

  1. Mentaal welzijn: Mentale gezondheid, omgaan met tegenslagen, belangrijke beslissingen nemen, zelfbeeld, eigenwaarde, innerlijke rust, goed slapen.
  2. Levenspartner: De rol van de partner en intimiteit.
  3. Invulling van vrije tijd: Uitjes, cultuur, hobby’s, vrijwilligerswerk.
  4. Sociale verbondenheid: Aantal contacten, diepgang in relaties, zorg en steun, respect, betekenisvol zijn.
  5. Lichamelijke mogelijkheden: Mobiliteit, lichaamsbeweging, zelfstandig kunnen leven, lichamelijke gezondheid.
  6. Woon- en leefomgeving: Woning, buurt, natuur, veiligheidsgevoel.
  7. Financiële stabiliteit: Zekerheid, stabiliteit.
  8. Zelfzorg: Gewicht, eetgewoonten.

Hoofdonderzoek: Het geluk van 5.000 ouderen in kaart
Met deze thema’s hebben we een grootschalig onderzoek opgezet. Meer dan 5.000 ouderen uit heel Nederland deden mee en gaven ons een uniek inkijkje in hun leven. Wat bleek? 

Sommige deelresultaten zijn verrassend, andere juist heel logisch:

  • Uit vele geluksonderzoeken blijken de grijze haren te combineren met gouden jaren. Ook in ons onderzoek zijn ouderen erg gelukkig. Ze geven een 7,6 aan hun leven. 60% van de ouderen geeft het leven zelfs een 8 of hoger. 
  • Mentaal welzijn is dé belangrijkste geluksfactor. Ouderen die emotioneel stabiel zijn, scoren gemiddeld een 8,0, terwijl ouderen die zich zorgen maken of uitgeput voelen, niet verder komen dan een 5,4.
  • Beweging is belangrijk, maar plezier in beweging is cruciaal. Lichaamsbeweging draagt alleen bij aan geluk, als je er plezier aan beleeft.
  • Sociale steun is onmisbaar. Een keerzijde van ouder worden is dat het sociale netwerk vaak kleiner wordt. Het is van belang om te blijven investeren in een ‘goed’ sociaal netwerk, waarbij de focus ligt op kwaliteit en niet op kwantiteit.
  • Betrokken bij de maatschappij maakt ouderen blij. Verbondenheid met andere mensen levert een forse dosis geluk op. Iets doen voor een ander, doet ons goed. Ouderen die vrijwilligerswerk doen zijn over het algemeen gelukkiger dan ouderen die dit niet doen.

Resultaten die impact maken

Overal stond het onderwerp ‘gelukkig ouder worden’ in de schijnwerpers. Dankzij deze aandacht heeft ANBO-PCOB hun boodschap krachtig kunnen uitdragen.

Ingrid Nies, hoofdredacteur OuderenWijzer, ANBO-PCOB “We wilden voor het decembernummer van ons magazine OuderenWijzer een warm en positief onderzoek doen met Abbi. De vraag hoe gelukkig ouderen zijn, was een schot in de roos. Dat komt vooral omdat Abbi daar dan wel een gedegen, wetenschappelijk verantwoord en betrouwbaar onderzoek van maakt. Het is altijd prettig werken met Koen en zijn collega’s van Abbi. Het voelt alsof we nabije collega’s zijn die samen iets moois en goeds willen neerzetten.” 

Hoe kunnen we jouw organisatie helpen?

Wil je weten hoe wij jouw organisatie kunnen helpen met impactvolle inzichten? Of wil je ouderen beter begrijpen en weten wat hen bezighoudt? Ontdek de mogelijkheden van het Nationaal Seniorenpanel

Hey, ik ben Abbi, kan ik je ergens mee helpen?